måndag 2 augusti 2010

Enkelt recept på STEK - bra till LCHF/GI dieter

Halloj, som bekant lagar jag väl lite mat ibland, och en av de enklaste maträtterna man kan tillaga (och en av de godaste) är följande.
STEK! Ungefär som man fick av mormor på söndagarna...
Ser väl gott ut?

Recept:
Köp en fläskkötts-klump t.ex. PICNICBOG typ dryga kilot.
Lägg i plastpåse
Blanda marinad i ett glas:
- Olja (ett par matskedar oliv eller rapsolja funkar fint)
- En hyfsad skvätt soja (kanske är 1 tsk eller så)
- Lite salt och peppar (kanske 1/2 tsk salt och lite peppar, själv kör jag med 5 sorters peppar i vår pepparkvarn)
- Lite, nej massa bladkrydda: Rosmarin blev det denna gång, men även timjan är en stor (större?) favorit
- Ev. kan man ha lite flytande honung, men det är ju inte riktigt GI, men det blir väl inga större mängder om man har 1-2 tsk (honung gott med timjan)

Alternativt kan man köra med sambal-olek och tomatpure istället för bladkryddor, men det är nog mera marinad för grillkött det passar på tror jag.

I alla fall, rör ihop marinaden i ett glas, häll i plastpåsen med steken i, som man kan ta ur sin förpackning och skölja av först.
SKAKA OM!
In i en ungsfast form (smörjes med smör om man vill, tror det går utan, men lite smör skadar aldrig i matlagning)
Lägg i steken och häll på några deciliter med vatten kring steken (häll inte över steken då försvinner ju för mycket marinad...)
vattnet blir till god sky till framtida sås förstås.
Tryck in en ugnstemp centrerat in i steken, gärna lite under mitten i höjdled, där det kommer vara som svalast i steken.
Kör ungnen på varmluft eller vanligt på ca 175 grader, tills tempen visar 70 grader inuti steken.
Kommer ta ca en timme. och har typ max 5min (2 min om man är van...) i förberedelser!

SUPERGOTT! Varför inte göra pepparsås och hemgjord bearnaise till?
Smaklig måltid. Mycket godare än falukorv och garanterat mycket mindre E-ämnen och skit de trycker ned i maten nuförtiden.

allt för http://bubbenz.blogspot.com för idag

Inga kommentarer: